Öyle bir seyir defteri…

Linux’ta saat ileri/geri alınma zamanlarının kontrolü

23 Ekim 2015 Cuma, 16:52 | Gezegen

Bilgi teknolojilerinden anlamayan yöneticiler sağolsun, 2011’de olduğu gibi bu yıl da, son dakikada Türkiye’nin “daylight saving time” (dst) uygulamasının tarihleri çok kısa bir zaman kala değişti.

Bu da, çalışan on yüz milyon sunucunun bu kısa süre içerisinde tarihler değişecek biçimde tek tek değiştirilmesi demek. Canlı sunucular için otomatik güncellemenin tercih edilmeyebileceği ya da her sunucunun İnternet bağlantısının olmayabileceği düşünülürse; bu çok ciddi bir iş yükü demek. Bankalar, havayolları gibi saatlerin çok kritik olduğu sistemlerdeki olası problemleri saymıyorum bile. Anadolujet’te yakın zamanda böyle bir sorun yaşadım örneğin:

anadolujet_saat_farki

Bilet almaya çalışırken, bir ekranda 10:00 uçağını seçerken, diğer bir kutuda 11:00 uçağını seçmiş gibi görünüyorum yukarıda.

Normalde saatlerin değişmesi gereken 25 Ekim 04:00 tarihine 1.5 günden az zaman kala, “acaba sunucum saatini doğru zamanda geri alacak mı?” diye bir soru işareti varsa kafanızda bunu Linux’ta kontrol etmek çok kolay.

zdump -v Europe/Istanbul |grep 2015

komutunun çıktısı size yanıtı verecektir. Eğer şuna benzer bir çıktı alıyorsanız, zaman bilgisini güncellemeniz gerekiyor demektir:

[root@barbun ~]# zdump -v Europe/Istanbul |grep 2015
Europe/Istanbul  Sun Mar 29 00:59:59 2015 UTC = Sun Mar 29 02:59:59 2015 EET isdst=0 gmtoff=7200
Europe/Istanbul  Sun Mar 29 01:00:00 2015 UTC = Sun Mar 29 04:00:00 2015 EEST isdst=1 gmtoff=10800
Europe/Istanbul  Sun Oct 25 00:59:59 2015 UTC = Sun Oct 25 03:59:59 2015 EEST isdst=1 gmtoff=10800
Europe/Istanbul  Sun Oct 25 01:00:00 2015 UTC = Sun Oct 25 03:00:00 2015 EET isdst=0 gmtoff=7200

Linux’ta bu bilgiyi tutan tzdata ve tzdata-java paketinin dağıtımınızdaki güncellemesini bulup yapmalısınız.

Güncelleme yapılmışsa, çıktınız şuna benzer olmalı:

[root@barbun ~]# zdump -v Europe/Istanbul |grep 2015
Europe/Istanbul  Sun Mar 29 00:59:59 2015 UTC = Sun Mar 29 02:59:59 2015 EET isdst=0 gmtoff=7200
Europe/Istanbul  Sun Mar 29 01:00:00 2015 UTC = Sun Mar 29 04:00:00 2015 EEST isdst=1 gmtoff=10800
Europe/Istanbul  Sun Nov  8 00:59:59 2015 UTC = Sun Nov  8 03:59:59 2015 EEST isdst=1 gmtoff=10800
Europe/Istanbul  Sun Nov  8 01:00:00 2015 UTC = Sun Nov  8 03:00:00 2015 EET isdst=0 gmtoff=7200
  1. “Linux’ta saat ileri/geri alınma zamanlarının kontrolü” İçin Yapılan 1 Yorum

  2. alparslan 16 Kasım 2015 Pazartesi günü dedi ki :

    biraz geç oldu ama dokuman olarak tam olsun. bildiklerimi yazayım.

    redhat dağıtımlarında bu güncellemeden sonra tzdata-update komudunu da çalıştırmak lazım . en doğru şekilde direk sistem dosyasının güncellendiğini görmek için;

    zdump -v Turkiye /etc/localtime |grep 2015 şeklinde bakmak lazım.

    ha bu arada Asya/istanbul felan hepsi aynı dosya…

    java güncellemeleri JVM restart gerektiyor.

    java -jar tzupdater.jar -v -l ftp://ftp.iana.org/tz/tzdata-latest.tar.gz

Bir Yorum Yazın