Öyle bir seyir defteri…

Gitti gül gibi silindirlerim

22 Eylül 2008 Pazartesi, 11:32 | Gezegen, Pardus

Haftasonu 2.5 senedir güncellemeden kullanmakta inat ettiğim masaüstü bilgisayarımı Slackware’den Pardus’a geçirdim. Acılı bir süreç oldu tabii.

Öncelikle Pardus’un xfs desteğine güvenmediğimden disklerin dosya sistemlerini ext3’e dönüştürmek için yedekledim. Hafta boyunca epey bir veriyi düzenleyip dvd’lere basarak diskin birini boşa çıkarmıştım. Yine de sırf birbirine kopyalamak bile 200+200 GB’lık iki disk için sağlam uzun sürüyor. Sonra Pardus için 10 GB’lık yeni bir disk bölümü açtım. Slackware’i de silmedim ki problem olduğunda onunla de deneyebileyim, farklı bir dağıtımla karşılaştırmak gerektiğinde yapabileyim.

Sistem kurulup açıldıktan sonra, ikinci diski tekrar bağladım (sağlama almak için sökerek kurulum yapmıştım), açtığımda dmesg çıktısında hata mesajları gözüme çarptı :

sdb: p1 exceeds device capacity
attempt to access beyond end of device
sdb: rw=0, want=398296896, limit=398294975
Buffer I/O error on device sdb1, logical block 398296832

Diski mi bozdum diye Slackware’den geri açtım sistemi. Hiç hata çıktısı yok. Pardus’taki fdisk diskin 395133 silindir olduğunu, Slackware’deki ise 395136 silindir olduğunu iddia ediyor. Slackware’de yapıp biçimlediğim disk bölümü 395136. silindire kadar gittiği için de Pardus’taki çekirdek “bu disk bölümü diskin ötesine uçuyor alloo” diye ağlıyor. Bir olasılık fdisk sürümü farkından olabilir mı diye Slackware’deki fdisk’i Pardus’ta çalıştırdım sonuç aynı. Çekirdekle ilgili olmalı demek ki deyip bu sefer de Gentoo tabanlı SysRescCD dağıtımından açtım sistemi, o da Pardus gibi 3 silindir eksik görüp ağlamaya başladı. Demek ki olay Pardus’a da özgü değilmiş, çekirdekte yaptığım 2.6.16’dan 2.6.25’e uzun atlama sırasında olmuş. Eh, arada libata geçişi bile oldu, her şey mümkün tabii.

NKA (normal koşullar altında), fdisk ile disk bölümünü silip baştan oluştursam hiç problem olmaması, verilerimin sapasağlam yerinde durması gerekir. Çünkü fdisk’le disk bölümünü silince sadece disk bölümleme tablosunda değişiklik yapıyor, içindeki verileri silmiyor. Kısalacak olan da sadece sondaki 3 silindir, en fazla 1-2 MB falan edecek. Diskin sonu da dolu değil. Ama diskimi sağlam kazığa bağlayayım diye Slackware’den açıp diski (tekrar) yedekleyip, Pardus’tan açıp disk tablosunu tekrar oluşturup biçimlendirip, yedeklediğim verileri geri kopyaladım.

Asıl merak konusu şu : 2.6.16 çekirdek mi doğru silindir sayısını gösteriyor, 2.6.25 mi? Yani 2.6.16 düzgün gösteriyordu, 2.6.25 o 3 silindiri ham mı yaptı; yoksa 2.6.16’nın 3 silindir fazla göstermesi bir hataydı ve bunu düzelttikleri için 2.6.25 doğrusunu mu gösteriyor?

Sonuç : 2.5 senedir kullandığımdan 3 silindir daha kısa bir diske sahibim artık :)

  1. “Gitti gül gibi silindirlerim” İçin Yapılan 4 Yorum

  2. Ilgar 22 Eylül 2008 Pazartesi günü dedi ki :

    Benim bilgisayar(lar)imda da epeydir Pardus/Slackware bir arada bulunuyor. Asil kullandigim sistem Slackware ve cekirdegi de kendim derliyorum. Pardus 2008 ile hic (Slack uzerinde) birden 2.6.16-1.6.25 gecisi yapmadim ama ayni disk uzerine cesitli kurulumlarla 2.4’ten 2.6.26’ya kadar geldim. Arada herhangi bir uyusmazlik ciktigini hatirlamiyorum. Gerci son donemde Slackware’de LVM+LUKS kullaniyorum o yuzden Pardus’tan disk baglamam soz konusu degil.

    Pardus 2008 kurarken Windows bolumununden biraz alan tirtiklayayim dedim (resize olayi) ama bir dahaki acilista Slackware acilmadi (disk bolumune erisemedi). Panik icinde kurtarmaya calisirken hata yaptim mi bilmiyorum ama sonunda sifreli disk bolumum kurtarilamamak uzere uctu. Yedek DVD’lerim vardi onceden hazirladigim, ama onlarin da bir kismi bozuk cikinca kaderden kcamadim ve bir suru veriyi kaybettim. Bu yaziyi okuyunca anilarim canlanir gibi oldu :).

  3. Mahmut Harbuki 22 Eylül 2008 Pazartesi günü dedi ki :

    Her işte bir hayır vardır silindirleri düşünmeyin artık ,Pardusunuz hayırlı uğurlu olsun : ))

  4. Tuyan 22 Eylül 2008 Pazartesi günü dedi ki :

    http://en.wikipedia.org/wiki/Host_Protected_Area
    belki ilgilidir.

  5. Do 23 Eylül 2008 Salı günü dedi ki :

    > http://en.wikipedia.org/wiki/Host_Protected_Area
    > belki ilgilidir.
    Olabilir valla. Baktım 2.6.25’te HPA görüyor diskte. Belki 2.6.16’da benim IDE kontrolcüsünde HPA desteği yoktu, o nedenle görmüyordu. 2.6.25 HPA’yı farkedince, o kısmı yokmuş gibi gösteriyor olabilir.

Bir Yorum Yazın

You are logged in as . To logout, click here.