Öyle bir seyir defteri…

UEKAE’nin Pardus geliştirici topluluğu ile yol ayrımım

09 Temmuz 2010 Cuma, 11:49 | Gezegen, Pardus

Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.

Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.

Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.

Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.

Listeye son yazdığım mesajı buradan, konunun gelişimini ve tüm yazışmaları ise listenin Temmuz ayı arşivlerinde 2 Temmuz’dan bugüne “Pardus 2011” başlığıyla başlamak üzere farklı başlıklarda okuyabilirsiniz.

Bu, Pardus’a olan ilgimin yok olduğu; artık Pardus’la uğraşmayacağım anlamına gelmiyor elbette. İlkelerime uygun, parçası olmaktan mutluluk duyduğum camialarda üretmeye devam edeceğim. Başta LKD’nin Pardus Kurumsal 2 Katkı Deposu olmak üzere, birçok çalışma içinde yer alacağım.

Üzgünüm, bu yazı yoruma kapalı.