Öyle bir seyir defteri…

Tellico ve müzik dosyalarının bitrate’leri

06 Şubat 2007 Salı, 13:44 | Gezegen

Tellico, her tür kolleksiyon (kitap, pul, video, vb) tutmak için harika bir yazılım. Ben de müzik arşivim için kullanıyorum. MP3, OGG, FLAC, vb müzik dosyalarını tarayıp otomatik indeksleyebiliyor.

Zaman geçtikçe, indekslenen müzik dosyalarının bitrate bilgilerinin olmamasının eksikliğini hissetmeye başladım. Öntanımlı “müzik kolleksiyonu” şemasında yoktu, mantıklı tabii, plağın, kasedin, CD’nin bitrate’i mi olurmuş :). “Kaka” bitrate’li olarak belirlediğim albümleri ayrı yerlere koyuyordum ama bir süre sonra o da kurtarmıyor, sevdiğim bir albümün elimdekinden daha kaliteli bir halini bulduğum zaman değiştirmeyi tercih edebiliyorum.

Tellico esnek bir yazılım, hazır şemaların üzerine kendiniz ek yapabiliyorsunuz (ya da sıfırdan şema yapmak da mümkün). Arayüzden elle bitrate isimli bir yeni kolon eklemek çok kolay, problem müzik dosyalarını indeksleyen aracın dosyalardan aldığı bitrate bilgisini oraya otomatik yazması. Elle yazılacak gibi de değil. Her albüm için yazmaya kalksan yine de kurtarmaz (ki o da çok iş), belki parçalar arasında farklılık vardır. Hem ben çalışacağıma bilgisayar çalışssın kardeşim, işi ne.

Bunu arayüzden yapmanın bir yolu olmadığını öğrenince, yıkılmadım ayakta kaldım :). Kaynak koduna koştum. O özelliği koymak o kadar kolay ve sorunsuz oldu ki, ben de şaşırdım. Hiçbir şeyi değiştirmem gerekmedi, koda toplamda 8 satır eklemek yetti. Olur da benim gibi kolleksiyon veritabanında müzik dosyalarının bitrate’lerini de görmek isteyen olursa, yaması burada.

  1. “Tellico ve müzik dosyalarının bitrate’leri” İçin Yapılan 6 Yorum

  2. loker 06 Şubat 2007 Salı günü dedi ki :

    amcayı haberdar ettin mi? pardus paketine de koysana…

  3. Ali Işıngör 06 Şubat 2007 Salı günü dedi ki :

    Türkçe çevirisine söz verdiğim gibi pazar akşamı başladım. Yaklaşık 1100 stringden oluşan bir çeviri, şimdiden yarıladım, yakında elinizde olur :)

  4. dfisek 07 Şubat 2007 Çarşamba günü dedi ki :

    Yazarına gönderdim evet, 1.2.x serisinde çeviri dosyalarına eklemek yapmak istemiyor; bir sonraki seriye ekleyebileceğini söyledi.

  5. ybp 07 Şubat 2007 Çarşamba günü dedi ki :

    Quod Libet‘e de bir göz atmanızı tavsiye ederim.

  6. ilkay 07 Şubat 2007 Çarşamba günü dedi ki :

    Bu arada CD’nin bitrate’i olur :) 1411.2kbps.

  7. loker 07 Şubat 2007 Çarşamba günü dedi ki :

    aha ilkay effect :) bir de yamayı kastetmiştim ben, adam programda bu özelliği düşünmediyse gibisinden…

Bir Yorum Yazın

You are logged in as . To logout, click here.